Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lFebruari 2024pijl r
madiwodovrzazo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 27 Februari 2024
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm One life (James Hawes) 3 *** UGC AntwerpenDI 27/02/24
Omschrijving :foto bij activiteitWO II-drama ‘One life’ is weinig opzienbarend maar relevant: als Anthony Hopkins huilt, snotter je mee
Dit waargebeurde WO II-drama met Anthony Hopkins als bescheiden oorlogsheld is stilistisch weinig opzienbarend, maar toch relevant en doeltreffend.
Fien Meynendonckx, 20/02/24 in De Standaard
Van James Hawes en met Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Johnny Flynn
Duur: 110 min.
U zag de beelden misschien al voorbijkomen: tientallen mensen die in een Britse tv-studio een overdonderde man bedanken voor hun leven. Het fragment uit 1988 ging de voorbije jaren herhaaldelijk viraal. Die man is Nicholas Winton, die onverwacht opnieuw in contact kwam met een deel van de 669 kinderen die hij vijftig jaar eerder uit de klauwen van de nazi’s wist te redden.
Dat aandoenlijke moment is ook de emotionele climax van One life, wat Winton tot een fractie van zijn humanitaire werk reduceert. Gelukkig is hij veilig in de gevoelige handen van Anthony Hopkins, die hem neerzet als een nederige maar verbeten man die twijfelt of hij al die aandacht wel verdient – en vooral in zijn maag zit met de kinderen die hij níét wist te redden. Pas als hij eind jaren 80 de toenemende onverdraagzaamheid tegen vluchtelingen opmerkt, wil hij zijn verhaal wereldkundig maken. Niet om in de spotlights te staan, maar omdat hij de noodzaak voelt.
In sobere flashbacks geeft Johnny Flynn de jonge, idealistische Winton een gezicht, en dat doet hij even ingetogen als innemend. Helena Bonham Carter bewijst nog maar eens hoe ontzagwekkend ze kan zijn, als de vrouw die van haar zoon verwacht dat hij zijn privileges ten goede inzet.
Aan de vooravond van WO II trekt Winton zich dan ook het lot aan van ontheemde kinderen in het bezette Tsjechoslowakije. Als lid van een team verzetsstrijders probeert hij hen naar Groot-Brittannië te evacueren, voor de Duitse troepen arriveren. Zijn strijd was er één van bureaucratie. Van papieren invullen, gastgezinnen zoeken, vergunningen aanvragen en 50 pond per kind inzamelen. Die waarborg vroeg de Britse overheid immers voor de verwachte terugreis van de kinderen. Maar die repatriëring zou er nooit komen, aangezien hun ouders bijna allemaal in Auschwitz zouden sterven.

Emotionele houdgreep
Door al dat kinderleed is gesnotter in de zaal onvermijdelijk. Naast een portret van Winton bevat One life een arsenaal aan afscheidsscènes: tussen kinderen en hun ten dode opgeschreven ouders, tussen broers en zussen, tussen mensen wier laatste hoop op redding in de kiem wordt gesmoord. En alsof dat nog niet genoeg is, komen de overlevende kinderen als volwassenen een bescheiden en ontdane man verrassen in een overbelichte televisie­studio.
Het sentiment zit nochtans niet in de stijlkeuzes van dit WO II-drama. Die zijn rechtdoorzee, zonder franjes, met sobere muziek, soms stroeve dialogen en een weinig fris scenario. Dat de biopic alsnog werkt, komt doordat het verhaal op zich zo ontroerend is, en doordat Anthony Hopkins als de bescheiden oorlogsheld laat zien hoe belangrijk mededogen en betrokkenheid zijn. Of hoe ons eigen ene leven meer waarde krijgt als we ons ook de waarde van het ene leven van een ander aantrekken.
PS: lees zeker ook eens het volgend artikel en bekijk het bijbehorend filmpje:
https://www.standaard.be/cnt/dmf20150702_01759528
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 13,40.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u15
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=xb271)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be