Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lMaart 2024pijl r
madiwodovrzazo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 19 Maart 2024
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Skunk (Koen Mortier) 3 *** UGC AntwerpenDI 19/03/24
Omschrijving :foto bij activiteitIn het intense ‘Skunk’ zet Koen Mortier een levende hel op oer-Vlaamse aarde neer
In Skunk zet regisseur Koen Mortier een levende hel op oer-Vlaamse aarde neer. De verwaarloosde Liam belandt in een instelling, al blijft zijn verleden doorwerken. De intense film grijpt je aandacht, maar gaat ook onnodig schreeuwen.
Johan Faes, 13/03/2024 in De Standaard
Van Koen Mortier en met Thibaud Dooms, Natali Broods, Dirk Roofthooft
Duur: 105 min.
“Ik kijk graag naar Belgische films. Die opgekropte emoties, de rauwheid … De wil om verhalen te vertellen die confronterend zijn en die we als publiek nog willen zien ook. We worden ontroerd door hardheid.” Wat Thibaud Dooms enkele weken geleden zei in DS Weekblad, gaat dubbel en dik op voor Skunk, de nieuwe film van Koen Mortier waarin hij de hoofdrol speelt. En hoe. De scène waarin hij als Liam tussen snot en tranen stottert of er nog wel te leven valt, snijdt als een blikopener door het meest gestaalde harnas. De jongen wordt opgevangen weg van huis, maar hij twijfelt of hij ooit echt kan ontsnappen aan zijn ouders, aan wat ze hem hebben aangedaan. En dat is wel wat.
Van vorige films weten we dat regisseur Koen Mortier zonder handschoenen de ­rafelranden aftast, in de grauwe Vlaamse klei van Ex-drummer (2007) of een broeierig neondistrict in Senegal (Engel, 2018). In Skunk snijdt hij nog dieper in het wild vlees van een marginaliteit die je eerder ­associeert met de onderkant van een township. Liam wordt de kelder in gestampt waar hij hoort hoe zijn moeder zich laat bestijgen door een zoveelste passant, nog opgehitst door zijn vader. Beide ouders worden met dierlijke overgave vertolkt door Colin H van Eeckhout (bekend van de band Amenra) en Sarah Vandeursen.
In de instelling waar Liam belandt, mag het iets minder expliciet, wat de onderhuidse intensiteit alleen maar meer doet kolken. Als in een documentaire, maar dan met betere fotografie (Nicolas Karakatsanis tekent voor de cinematografie) word je tussen de wegwerpjongeren gedropt. Onvervalste scènes, rauwe dynamieken, niks lijkt gespeeld. Agressie en pijn kent Liam, die verwacht hij. Het zijn de prille wenken van vriendschap en genegenheid die hem helemaal doen uiteenvallen. De opvoeders – Natali Broods (Pauline), Boris Van Severen (David) en Dirk Roofthooft (Jos) – proberen hem ieder op hun manier aan te halen. Maar is Liam wel in staat om zich geborgen te voelen?
De film vertrekt grotendeels vanuit het boek dat Geert Taghon schreef na jaren ervaring als jeugdpsycholoog, maar Mortier geeft Liam meer agency om gaandeweg zijn eigen keuzes te maken. Nefaste keuzes, ondanks de hulp die hij krijgt. Maken die goede intenties dan helemaal geen verschil? Helpt hulpverlening wel? Skunk drukt je hardhandig met de neus in een mesthoop die meestal buiten beeld blijft. Een goeie zaak, van wegkijken wordt niemand beter. Maar met zijn realisme, fotografie en acteerwerk had de film al je volle aandacht. Daarvoor hoefde hij niet te gaan roepen. Want waar wraakzucht en sadisme overblijven als leidmotief, gaat een relevante provocatie overstuurd klinken. Met harder slaan, raak je niet per se meer.

Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 13,40.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u15
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 15/03/2024 15:52:23 (code=xc191)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be