Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lMaart 2024pijl r
madiwodovrzazo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 12 Maart 2024
 
Vorige maandOverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Das Lehrerzimmer (Ilker Çatak) 4 **** UGC AntwerpenDI 12/03/24
Omschrijving :foto bij activiteitSchooldrama ‘Das Lehrerzimmer’ is bloedstollend en deprimerend, maar op de best mogelijke manier
Het Duitse schooldrama Das Lehrerzimmer is waarschijnlijk de spannendste film die nu in de zalen speelt. Het is ademloos toekijken hoe wantrouwen en desinformatie het enthousiasme van een jonge leerkracht fnuiken in deze meedogenloze thriller.
Fien Meynendonckx, 05/03/24 in De Standaard
Van Ilker Çatak en met Leonie Benesch, Michael Klammer, Eva Löbau
Duur: 98 min.
Het hoogtepunt van dit Duitse schooldrama zit in een klassikale oerkreet, aangevuurd door de radeloze juf Carla Novak. Geen begeesterde studenten die op hun bureau gaan staan om hun leraar te eren dus, zoals in bekende schoolfilms als Dead poets society of Dangerous minds. Geen ‘coole’ leerkracht die zelfinzicht verwerft terwijl ze het leven van haar ‘moeilijke’ leerlingen op de rails krijgt. Niet dat Carla dat niet probeert, maar haar enthousiasme mondt uit in een claustrofobische nagelbijter die een carrière in het onderwijs er allesbehalve aantrekkelijk doet uitzien.
De rechtschapen Carla benadert elk kind met dezelfde onbevooroordeelde blik en houdt er een frisse aanpak op na. Zo begint ze elke dag met een vrolijke samenzang – niet vanzelfsprekend met een bende kritische tieners. Hoe fragiel dat idealisme is, ontdekt Carla wanneer er in de lokalen regelmatig spullen en geld verdwijnen, en wanneer de beschuldigingen ruiken naar racisme. Als nieuweling op de school bouwde Carla nog geen krediet op in de leraarskamer, maar ze reageert toch verontwaardigd wanneer de directie kinderen uit de leerlingenraad vraagt om hun klasgenoten te verraden en daarover te liegen. Ze klaagt de moraliteit van de ondervragingsmethodes aan, maar wordt door haar collega’s weggezet als niet-solidair en naïef.
Tot hier lijkt Das Lehrerzimmer een realistisch maatschappelijk drama, maar dan verandert het razendsnel in een enerverende whodunit. Scenarist-regisseur Ilker Çatak maakt handig gebruik van het feit dat scholen een microkosmos van de maatschappij vormen. Kinderen uit alle socio-economische lagen, met alle soorten achtergronden, ambities en ouders, zitten noodgedwongen samen in die vergaarbak vol emoties, intriges en structuren uit het ‘echte leven’.
Al sijpelt die buitenwereld wel heel agressief de schoolmuren binnen, bijvoorbeeld via een whatsappgroep van nietsontziende en wantrouwige ouders. In een paar plotwendingen die niet zouden misstaan in een politieke thriller, ontdekt Carla wie de diefstallen pleegt. Maar die kennis levert haar weinig op, integendeel. Opgestookt door een paar onuitstaanbare collega’s en de meest achterdochtige interviewers die ooit bij een schoolkrantje hebben gewerkt, belandt Carla in een niet-aflatende paniekaanval. Haar goede intenties verstommen, samen met de waarheid, in een kakofonie van luide roepers die in hun verontwaardiging en zelfgenoegzaamheid vergeten dat ze helemaal niets te maken hebben met het probleem, dat met de minuut moeilijker op te lossen valt.
Dankzij de withete vertolking van Leonie Benesch, de overtuigende jonge cast en de strakke regie is elke afwikkeling, hoe verrassend ook, toch geloofwaardig. Çatak zoomt zo moeiteloos uit naar de bredere wereld en schetst een weinig hoopvol beeld van onze maatschappij van over-inmenging, desinformatie en polarisatie. Dat maakt Das Lehrerzimmer naast bloedstollend ook deprimerend, maar op de best mogelijke manier. En als dat niet genoeg is: vakbonden kunnen de film ook handig inzetten tijdens onderhandelingen voor betere arbeidsvoorwaarden in het onderwijs.

Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 13,40.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u15
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=xc121)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be