Vrijdag 14 juli 2023Wandelingen en fietstochten week 29 en verder   
 ZO 16/07/23 Prachtige wandeling te Kanne (Riemst) over 95 % onverharde wegen (19 km)  ZO 16/07/23 Prachtige wandeling te Kanne (Riemst) over 95 % onverharde wegen (19 km)
 ZO 16/07/23 Prachtige wandeling te Kanne (Riemst) over 95 % onverharde wegen (19 km) Het bijzonder dorpje Kanne, gelegen aan het Albertkanaal, de Maas en de Jeker, ligt tevens aan een soort van drielandenpunt: op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Nederland. De uitgestrekte vallei met hellingen vol grotten en holen vormt een betoverend decor. Uit de ondergrond zijn mergelblokken gesneden die gebruikt werden om huizen te bouwen in Kanne. De grotten die hierdoor ontstonden werden nadien gebruikt voor het kweken van grotchampignons. Om meer toeristen naar dit mooie dorp te krijgen is er in mei 2023 een masterplan Kanne voorgesteld: fietsen onder de grond in de mergelgroeven, plannen voor een autoluw centrum en randparkings. Er zou een Jekerpark komen en de kanaalomgeving en de jachthaven zouden opgewaardeerd worden. Onnodig te vermelden dat de meeste bewoners hier niet mee gediend zijn.

We starten onze wandeling aan de jachtclub in Kanne en beklimmen eerst de Tiendeberg waar we een kudde schapen kunnen bewonderen. We passeren akkers en de Beekvallei. We zetten onze trage tocht verder richting het Fort van Eben-Emael, het sterkste fort van Europa rond de Tweede Wereldoorlog. Het was een groot contrast in 1914 toen de Duitsers nog ongehinderd dit gebied konden binnendringen omdat het onverdedigd was. Het fort is 750 meter bij 950 meter ingegraven in de mergel van de Sint-Pietersberg. Hier konden 1200 manschappen verblijven. Op 10 mei 1940 valt Duitsland de Benelux aan. De Paratroepen werden op het plateau gedropt en 1 dag later is het fort in Duitse handen.
Aan de ingang van het fort kunnen we in de Moulin de Broukay iets nuttigen. Na deze pauze doen we een lichte beklimming naar het plateau en dalen we weer af tot we de Jeker tegenkomen.
Nu gaan we de brug van Kanne over en trekken richting de Sint-Pietersberg en Maastricht. We passeren enkele hellingen en prachtige groene bossen.

Na onze wandeling kunnen we nog iets gaan drinken en eten aan het idyllische plaatsje naast het Albertkanaal, Opcanner Anker.

Er zijn 2 à 3 tussenstops.
Bij hevige regen gaat de wandeling niet door!
Meebrengen: hapje en drankje voor onderweg, waterdichte wandelschoenen en je Oeverlidkaart.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : Parking Café-Restaurant Opcanner Anker, Trekweg Opcanne 6 te 3770 Riemst
Aanvangsuur : 11u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : MarcM - 0495 53 28 52 - 03 651 68 95 - marc.menu@proximus.be.
 ZO 16/07/23 Fietsen langs het water naar Tholen (± 45 km)  ZO 16/07/23 Fietsen langs het water naar Tholen (± 45 km)
 ZO 16/07/23 Fietsen langs het water naar Tholen (± 45 km) We hernemen deze fietstocht die gepland was op ZO 18/06 maar toen geannuleerd werd omwille van de regen en de onweders die toen aangekondigd waren!
We fietsen langs het Schelde-Rijnkanaal en de Oesterdam naar Tholen waar we een bezoekje brengen aan het centrum en de haven. In Bergen op Zoom ontdekken we de waterburcht.
We picknicken ergens op een mooi plekje aan het water en zoeken zeker enkele terrasjes en soft ice.
We rijden aan een rustig tempo van 16 à 18km/u om zo van de omgeving te genieten.
Bij hevige regen wordt de tocht verplaatst. Contacteer hiervoor Diane, de verantwoordelijke!
Meebrengen: een picknick, watertje(s) voor onderweg, een fiets die in orde is en je Oeverlidkaart!
Afspraakuur : 11u15
Afspraakplaats : Carpool Oesterdam, Westelijke Schelderijnweg, Rilland (NL)
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Diane DK - 0485 80 29 86.
 VR 21/07/23 Wandeling vanuit Ruisbroek 'Herdenkingstocht 47j. waterramp' (20 km )  VR 21/07/23 Wandeling vanuit Ruisbroek 'Herdenkingstocht 47j. waterramp' (20 km )
 VR 21/07/23 Wandeling vanuit Ruisbroek 'Herdenkingstocht 47j. waterramp' (20 km ) Wandelen langs rustige wegen met Domein Hof Ter Zielbeek, polder van Bree, natuurgebied Prayon en plaats van de dijkbreuk.
Meebrengen: hapje en drankje voor onderweg, stevige wandelschoenen en Oeverlidkaart . Afspraakuur : 11u15
Afspraakplaats : Nele wacht iedereen op in zaal De Krinkel, Ruisbroekdorp 30 A, 2870 Ruisbroek
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Nele Peeters - 0475 33 61 07.
 ZA 22/07/23 Stadswandeling Brussel ZA 22/07/23 Stadswandeling Brussel
 ZA 22/07/23 Stadswandeling BrusselWe wandelen door Brussel langs pleinen en parken, door straten en wijken daar waar de Brusselaars wonen, zonder gids dus op eigen tempo en als we dorst hebben zoeken we een terras.
De wandeling begint in het station Brussel-Noord: we spreken af in de hall aan de loketten (kort bij spoor 1). Eerst bezoeken we de Noordwijk.
De Noordwijk was van oorsprong een volkswijk, maar die werd gesloopt midden vorige eeuw om er naar voorbeeld van Parijs en Londen een zakenwijk op te trekken. Door het beperkte succes van de kantoortorens zijn er terug woonblokken gebouwd en heeft de wijk een eigen karakter gekregen.
Via het Maximiliaanpark en -boerderij gaan we naar het Brussels kanaal. De oude Citroen-garage in modernistische stijl uit 1930 staat er in zijn blootje bij. Het gebouw is volledig gestript om er het Kanal – Centre Pompidou - Brussel museum te bouwen.
We steken het kanaal over naar Sint-Jans Molenbeek. Molenbeek, van oorsprong een uitgebreid landbouwdorp, werd door de ligging aan het kanaal tijdens de industriële revolutie een industriegebied. Tot de annexatie met Brussel eind 19e eeuw daar een eind aan maakte en de woonwijken rond de fabrieken in verval geraakten. Sinds de laatste decennia van vorige eeuw is er veel geïnvesteerd in de herwaardering van de gemeente. Met resultaat dat vele oude fabriekspanden nu een nieuwe bestemming gekregen hebben, er parken en pleinen gecreëerd zijn voor de bewoners.
We gaan het kanaal terug over aan de bekende brasserie “Walvis” om in de Dansaertwijk te komen. Mocht er al een hongertje zijn dan kunnen we hier iets gaan eten.
Via de Beurs gaan we het centrum in en wie wil kan in het Centraal Station de trein nemen. Nog een terrasje doen blijft ook een optie.
De wandeling is ongeveer 6km dus gemakkelijke schoenen is aangeraden en drank voor onderweg ook, niet in alle wijken zijn er evenveel drankgelegenheden.
Blij slecht weer wordt de wandeling uitgesteld.
Afspraakuur : 13u30
Afspraakplaats : In het Noordstation Brussel, in de hall aan de loketten en ticketautomaten (kort bij spoor 1)
Om 13u05 en 13u21 komt er een trein aan vanuit Antwerpen.
Aanvangsuur : 13u45
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : FrankVG - 0484 49 31 72 - vangeel.f@skynet.be.
 ZO 20/08/23 Wandeling 'Art Nouveau langs den ijzeren weg' Berchem  ZO 20/08/23 Wandeling 'Art Nouveau langs den ijzeren weg' Berchem
 ZO 20/08/23 Wandeling 'Art Nouveau langs den ijzeren weg' Berchem Marc, die al veel voor Oever gegidst heeft, neemt ons mee voor zijn nieuwste wandeling van 2 uur.
Dit jaar viert de Stad Brussel de 130e verjaardag van de Art Nouveau met heel wat activiteiten. Maar ook Antwerpen kent heel wat Art Nouveau. Met deze wandeling verlaten we de geëffende paden zoals de Cogels-Osylei of de Victor Jacobslei en gaan we alternatief wandelen langs prachtige panden ontworpen door Antwerpse architecten. Zo gaan we ontdekken hoe Antwerpse architecten deze Art Nouveau verwerkt hebben in hun ontwerp en maken we kennis met heel wat variatie op hetzelfde thema.
Nadien drinken we samen nog iets.
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan de inkomhal van het treinstation Berchem in 2600 Berchem waar Pieter en Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 12 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 ZO 27/08/23 Bezoek aan de droogdokken Antwerpen Nog enkele plaatsen!  ZO 27/08/23 Bezoek aan de droogdokken Antwerpen Nog enkele plaatsen!
 ZO 27/08/23 Bezoek aan de droogdokken Antwerpen Nog enkele plaatsen! Op de rafelige breuklijn tussen stad en haven ligt een ruw en roestig gebied. Voor veel Antwerpenaren is het een blinde vlek op de kaart. Maar deze plek ademt havengeschiedenis. Negen droogdokken, twee werkhuizen voor scheepsherstellers, een pomphuis dat als monument beschermd is … Schepen voeren af en aan en gingen er voor herstelling in een droogdok. Tot begin 2018.
Nu vinden we er vooral historische schepen. De vaartuigencollectie van het MAS verliet de Scheldekaaien en vond een nieuw onderkomen op het terrein. De collectie wordt er gekoesterd en onderhouden. Verschillende stichtingen restaureren er hun erfgoedschip: de oudste nog overblijvende Belgische Ijslandvaarder François Musin, de houten mijnenveger Oudenaarde, het lichtschip West-Hinder...
Antwerpen had als havenstad lang vóór de 19de eeuw plaatsen aan de Scheldeoevers waar aan schepen werd gewerkt. Maar een moderne haven heeft moderne infrastructuur nodig.
Halfweg in de jaren 1800 breekt de Antwerpse haven door de stadsmuren. Wat tot dan een drassig gebied buiten de omwalling was, wordt omgevormd tot het Kattendijkdok. Een eerste droogdok aan de Westkaai van het nieuwe dok is klaar in 1863. Enkele jaren later al kunnen zeeschepen er terecht in drie ‘putten’. Samen met de haven breidt ook het dok uit: omstreeks 1880 wordt het verlengd. Drie nieuwe droogdokken worden aangesloten op het pomphuis dat het water wegpompt. Een zevende droogdok wordt opgeleverd in 1920. Vanaf 1931 zijn er zelfs tien in gebruik.
Het concept blijft hetzelfde, maar de bouwwijze evolueert. De eerste droogdokken zijn opgebouwd uit sierlijk metselwerk. De meest recente dokken zijn uitgevoerd in robuust beton.
Begin jaren 1980 keldert het aantal zeeschepen dat van het droogdok gebruik maakt. Het wordt buiten gebruik gesteld. Tien jaar later verdwijnt het. Het heeft zijn sporen nagelaten in de verbrede doorsteek van het Straatsburgdok naar het Amerikadok. Het bijhorende pomphuis staat er nog en is nu een restaurant.
De scheepsherstellers van het Antwerpse Havenbedrijf verhuisden naar een moderne site, meer noordwaarts in de haven maar op het terrein van de oude stadsdroogdokken wordt het werk voortgezet, nu met historische schepen.
We bezoeken met een gids deze archeologische-industriële site.
Als afsluiter bezoeken we de Westhinder.

De Westhinder 3 was een lichtschip dat de ligging van de Vlaamse Banken, de zandbankenreeks voor de kust, markeerde.
Het schip lag stevig verankerd op een strategische positie ter hoogte van de zandbank “Westhinder”. De lichtmast op het schip deed dienst als baken voor de zeeschepen die vanuit het Kanaal de Belgische wateren wilden opvaren. Het gaf de aanloop van het veilige vaarwater tussen de zandbanken aan.
Door zijn positie op zee werd het schip ook gebruikt als platform om observaties te doen van het getij en de golfbewegingen en om meteorologische waarnemingen te doen. Het schip was dan ook permanent bemand.
De wandeling duurt 120 minuten.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de ingang van Stormkop, Droogdokkenweg 4 in 2030 Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 14 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten