Vrijdag 03 maart 2023Wandelingen en fietstocht week 10 en verder   
 ZA 04/03/23 Wandeling Westerlo. In de voetsporen van de Prins van Merode (14km)  ZA 04/03/23 Wandeling Westerlo. In de voetsporen van de Prins van Merode (14km)
 ZA 04/03/23 Wandeling Westerlo. In de voetsporen van de Prins van Merode (14km) Westerlo kan bogen op twee feeërieke kastelen en een paar prachtige natuurreservaten zoals De Kwarekken en De Beeltjens. Niet verwonderlijk dus dat deze gemeente “de Parel der Kempen” wordt genoemd.
We maken een wandeltocht van 14km in de voetsporen van Prins de Merode door het Sterrenbos naar de Grote Nete. Stroomopwaarts leidt de Nete naar het indrukwekkende Kasteel de Merode. We wandelen aan een rustig tempo om voluit te kunnen genieten. Er is een tussenstop voorzien in het gehucht Bergom.
Als je wil deelnemen aan deze wandeling stuur dan een sms’je naar EddyVR.
Bij zware regenval gaat deze wandeling niet door.
Meebrengen: Eventueel picknick en een drankje voor onderweg. Goede wandelschoenen, een regenjasje en je Oeverlidkaart!
Afspraakuur : 11u15
Afspraakplaats : op de Grote Markt van Westerlo, waar je kan parkeren. We komen samen aan Café Den Tramhalt op de Grote Markt. Als er geen plaats is op de Grote Markt dan kan je parkeren op Parking De Krekke, Sint-Lambertusstraat in 2260 Westerlo. Dit is op 300m van de Grote Markt.
Aanvangsuur : 11u30
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : EddyVR - 0495 69 03 77 - eddy.vanriet@hotmail.com.
 ZO 05/03/23 Wandeling door de Brabantse Kouters (20km)  ZO 05/03/23 Wandeling door de Brabantse Kouters (20km)
 ZO 05/03/23 Wandeling door de Brabantse Kouters (20km) Vanaf de kerk van Zemst-Laar stappen we via de Waterstraat en de Rechtestraat naar Kapelle-Oost. We kruisen de spoorlijn Mechelen - St. Niklaas en wandelen naar onze eerste stop in café De Plekpot. Wij blijven daar echter niet plakken maar vervolgen onze wandeling naar het Domein Koningsteen.
In de 13de eeuw was dit een jachtdomein van de Hertogen van Brabant. Nu is het een centrum voor persoonlijke groei en welzijn. Dan stappen we naar het Bos van Aa en het Kollintenbos, beide beheerd door Natuurpunt. Het eerste bestaat deels uit diepe waterputten, ontstaan door zandwinning en is omwille van de veiligheid niet toegankelijk voor het publiek. Het is wel een pleisterplaats voor heel wat eenden en ganzen en dat zal je wel merken. In het Kollintenbos volgen we de rode wandeling. Het is een prachtig broekbos gelegen in de vallei van de Laarbeek. Eenmaal uit het bos volgt een 2de stop. Daarna volgen we de Trenzelse-voetweg met rechts van ons de Aabeek. Dit is een deel van de GR126. Zo komen we in de Bosstraat en daar volgt nog wat avontuur door de weide van De Boer. Via de Vekelheidevoetweg komen we terug aan ons vertrekpunt.
Wie wil kan nog iets drinken in het Hof van Laar. Be there.
Meebrengen: hapje en drank voor onderweg (minimum 2 stops), stevige, waterdichte wandelschoenen, goed weer, goed humeur en Oeverlidkaart.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : Kerk van H. Engelbertus en Bernardus, Humbeeksesteenweg 194 in 1980 Zemst-Laar (ruime parkeermogelijkheid aan de zijkant van de kerk).
Aanvangsuur : 11u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Rik V - 0472 44 72 43.
 ZO 05/03/23 Wandeling Bos- en Beemdenpad - Lint - Hove - (8 a 8,5 km)  ZO 05/03/23 Wandeling Bos- en Beemdenpad - Lint - Hove - (8 a 8,5 km)
 ZO 05/03/23 Wandeling Bos- en Beemdenpad - Lint - Hove - (8 a 8,5 km) Mooie wandeling door natuurgebied (Uilenbos) in Lint en Hove; terug langs rustige straten. Omdat dit een natuurgebied is zijn honden niet toegelaten. Doe ook geen felgekleurde kledij aan. Er is geen tussenstop, voorzie dus een hapje / drankje voor onderweg. Het parcours kan behoorlijk modderig zijn, dus aangepaste schoenen zijn nodig. Nadien kunnen we samen nog iets drinken - eventueel een hapje eten.
Bij zware regenval gaat de wandeling niet door.
Afspraakuur : 14u30
Afspraakplaats : Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk - Koning Albertstraat - 2547 Lint
Aanvangsuur : 14u45
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Jan Muylaert - 0474 72 34 37.
 ZO 12/03/23 Wandeling te Kessel-lo, deel 1 (19,5km)  ZO 12/03/23 Wandeling te Kessel-lo, deel 1 (19,5km)
 ZO 12/03/23 Wandeling te Kessel-lo, deel 1 (19,5km) De bergjes rond Kessel-Lo zijn een streling voor onze voeten. Niet zo hoog als de Bosberg, maar wel van dezelfde origine. Het zijn nl. versteende zandbanken van toen de zee tot ongeveer tot aan de huidige taalgrens reikte. Eerst over de Bleekberg en de Kratenberg. Picknick in het Chartreuzenbos op een speciale plaats. Dan dalen we af naar het Dunbergbroek, een vochtig gebied in de Wingevallei. Voorbij de Uthemmolen volgt er een 2de stop. Tenslotte wandelen we terug over de Leming en de Schoolbergen naar ons vertrekpunt. Wie wil kan nog wat napraten in de taverne. Be there.
Meebrengen: hapje en drank voor onderweg, stevige, waterdichte wandelschoenen (zeker nodig!),goed weer, goed humeur en Oeverlidkaart.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : Taverne In de Rozenkrans, Abdij van Vlierbeek in 3010 Kessel-Lo
Aanvangsuur : 11u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Rik V - 0472 44 72 43.
 ZO 12/03/23 Graffitiwandeling Berchem NOG 4 PLAATSEN! ZO 12/03/23 Graffitiwandeling Berchem NOG 4 PLAATSEN!
 ZO 12/03/23 Graffitiwandeling Berchem NOG 4 PLAATSEN!Elk jaar kennen we in Antwerpen de Meeting of Styles, een bijeenkomst van alle grote internationale Street Art artiesten. Daarvoor is Antwerpen internationaal bekend geraakt als "graffiti"-stad en is Street Art erkend als een volwaardige kunstvorm. Alle districten in Antwerpen hebben dan ook "murals" laten maken door lokale en internationale Street Art kunstenaars. Onze wandeling voert ons langs de "masterpieces" van een hele reeks "kings" zoals de Groten worden benoemd.
Zin om kennis te maken met de oervorm van onze Westerse kunst (denken we maar aan de graffiti op de wanden van de grotten van Lascaux en Altamira)?

Marc, die al veel voor Oever gegidst heeft, neemt ons mee voor zijn nieuwste wandeling van 2 uur.
Afspraakuur : 14u45
Afspraakplaats : aan de inkomhal van het treinstation Berchem waar Pieter en Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 15u
Reservatie : € 11 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 VR 17/03/23 Wandeling de Kempische Heuvelrug en de Kleine Nete Herentals (14 km)  VR 17/03/23 Wandeling de Kempische Heuvelrug en de Kleine Nete Herentals (14 km)
 VR 17/03/23 Wandeling de Kempische Heuvelrug en de Kleine Nete Herentals (14 km) Vanaf Café de Kluis vertrekken we richting Kleine Nete. De Kleine Nete is één van de zuiverste waterlopen in Vlaanderen. De provincie Antwerpen heeft een plan goedgekeurd om deze streek toeristisch verder in te richten.
We verlaten de Nete en passeren de Snepkensvijver. Het is een nat moerassig gebied met typische waterplanten, een aantrekkingsplaats voor talloze watervogels. We voorzien halfweg een stop in Café De Heide. Nadat we de hoofdbaan gekruist hebben, keren we terug door de Kempische Heuvelrug. Dit gebied is een overblijfsel van de ruige landduinen die ontstaan zijn toen de zee zich terugtrok. Via de dennenbossen bereiken we het Zwart Water, dat een aantrekkingskracht uitoefent op watervogels zoals eenden. In het vroege voorjaar zetten amfibieën hun eitjes af in het ondiepe water. In Café De Kluis is er nog gelegenheid om bij te praten bij een drankje en/of een hapje.
Meebrengen: een hapje en drankje voor onderweg, wandelschoenen en je Oeverlidkaart Afspraakuur : 13u
Afspraakplaats : in 2200 Herentals, bij Café De Kluis Lichtaartseweg 169. Parkeren kan langs de Lavendelweg (Lavendelweg 7 Herentals)
Aanvangsuur : 13u15
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Leo H. - 0471 53 15 03 - leo.heylen1@telenet.be.
 ZA 08/04/23 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde  ZA 08/04/23 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde
 ZA 08/04/23 Wandeling met gids Verdronken Land van Saeftinghe: Saeftinghe -> Westerschelde Een excursie in het Verdronken Land van Saeftinghe is voor velen een onvergetelijke ervaring en vandaag hebben we eindelijk de gelegenheid dit fascinerende en uitzonderlijke domein onder leiding van een gids te bezoeken. Er is een wachttijd van meer dan 1 jaar hiervoor!
In dit 36 km² grote oerlandschap zullen we een voor Nederland en België uniek wildernisgevoel ervaren. Deskundige gidsen nemen ons mee in het niet vrij toegankelijke deel van het natuurreservaat. Zij laten ons kennis maken met de rijke natuur en geschiedenis van het grootste brakwaterschor van Europa. Hoogtepunten van de excursie kunnen o.a. zijn: borrelende zoetwaterbronnen, het zien van een vliegende deur (zeearend), ervaring opdoen met drijfzand, sporen van de buitendijkse schapenhouderij zien en natuurlijk de vele bijzondere panorama’s.
Met Oever nemen we, voor de eerste keer, deel aan de excursie Saeftinghe tot aan de Schelde.
Dit is een lange tocht van minimaal 5 tot 6 uur naar de boorden van de Westerschelde met zijn zandstranden en turfbanken. Op de turfbanken zijn onder meer sporen te vinden van vervening, van boomgroei en van boormossels. Er leven brakwaterpokken en zeemos (een holtedier verwant aan het koraaldiertje). Met enig geluk zijn er zeehonden te spotten. Voor deze tocht zijn een goede wandelconditie en uithoudingsvermogen noodzakelijk.
De deelnemers worden geacht om tijdens de tocht in groep te blijven. Uitzwermen of op afstand van de groep lopen is niet toegestaan. Het achterlaten van afval, etensresten of andere materialen in het gebied is uiteraard niet toegestaan. Roken is verboden.
Draag aan het weer aangepaste kleding en hou er rekening mee dat je kleren vuil zullen worden. Neem propere en droge kleding en schoeisel mee voor na de tocht. Er is een beperkte omkleedmogelijkheid.
Draag bij voorkeur goed passende hoge laarzen of stevige, goed aan te snoeren schoenen. De gids kan beslissen of bepaald schoeisel voldoet en een deelnemer weigeren indien dit niet het geval is.
Deelname op blote voeten, aftapen van de laarzen en het dragen van een waadpak is niet toegestaan.
Een wandelstok is aan te bevelen. Deze zijn tegen € 2 ook te huur in het bezoekerscentrum.
Neem ook zeker versnaperingen, voldoende drank en een PICKNICK mee!
Honden zijn niet toegelaten!
De wandeling duurt 5-6 uren.

Afspraakuur : 8u
Afspraakplaats : Oud Berchem Kerk of om 8u45 aan het bezoekerscentrum Saeftinghe, Emmaweg 4 NL4568 PW Nieuw Namen. Graag uiterlijk op DI 04/04 aan Nicole (nicole@oever.be) laten weten of je als chauffeur of als passagier naar Oud Berchem Kerk komt. Laat ook iets weten indien je rechtstreeks rijdt!
Aanvangsuur : 9u
Reservatie : € 15 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 30
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 MA 10/04 Fietstocht in Noord Brabant (Loonse en Drunense Duinen, Kampina Oisterwijk (NL) (68,4 km)  MA 10/04 Fietstocht in Noord Brabant (Loonse en Drunense Duinen, Kampina Oisterwijk (NL) (68,4 km)
 MA 10/04 Fietstocht in Noord Brabant (Loonse en Drunense Duinen, Kampina Oisterwijk (NL) (68,4 km) PAASMAANDAG!
Organisatie: Geert van der Spiegel
Planning:
11u00: vertrek voor 27,6 km tot aan onze middagstop in het zeer gezellige Boscafé De Rode Lelie.
We rijden door het prachtige gebied van de Loonse en Drunense Duinen, zeer gekend omwille van zijn uitgestrekte stuifzandvlaktes. We vinden er dan ook bossen, heide, vennen, akkers, woestijn.
We passeren de tavernes/cafés : Bosch en Duin en De Rustende Jager. Daarna komen we, langs enkele pittoreske dorpjes, Biezenmortel en Haaren, aan in de Oisterwijkse Kampina.

12u30: aankomst aan Boscafé De Rode Lelie, anno 1988, Adervendreef 4A in 5062 ST Oisterwijk, Nederland. Hier kunnen we iets drinken en een hapje eten van de kleine kaart. Het eten is er zeer lekker (zeer goede creatieve koks) en ze hebben een verzorgde keuken. Vooral de lunch voor 2 is een aanrader: 6 gangetjes en 1 warme drank voor 13 euro/persoon.
We moeten onze fietsen zetten eventjes voorbij het terras op de rechterkant.
We moeten ook reserveren want in het weekend is het immers vaak heel druk. Ze zullen dan voor ons tafels vrij houden.
Hier ligt ook het Natuurtheater Oisterwijk, het oudste openluchttheater van Brabant (Gemullehoekenweg 147 in 5062 SB Oisterwijk).

14u30: na de lunch vertrekken we voor 25 km doorheen de mooie Kampina (Oisterwijk) gekend voor zijn vele vennen, bossen, heide. We passeren al vrij snel langs het Boshuis Venkraai (ook een leuke eetgelegenheid). Er volgt nog een mooi stuk doorheen de Kampina die hier begraasd wordt door IJslandse paardjes. Daarna nog langs de leuke dorpjes Lennisheuvel en Esch. Zo bereiken we een groot meer.

16u00: hier kunnen we eventjes stoppen en desnoods een snackje/drankje verorberen dat je hebt meegebracht van thuis.

16u30: vertrek voor 15,9 km langsheen het jaagpad van een kanaal en doorheen de Loonse en Drunense Duinen tot aan ons vertrekpunt.

17u30: we komen terug aan bij de wagens en hier hebben we de mogelijkheid om nog iets te eten / drinken in De Roestelberg, gekend voor zijn vele pannenkoeken en bieren.
Gemiddelde snelheid: ongeveer 20 km/u
Kilometers: 68,4 km – Loon op Zand en Kampina
Ondergrond: meestal verharde fietspaden en enkele rustige autobanen. Soms ook half verharde fietspaden. Een koersfiets is daarom niet aan te raden, gewone fietsbanden zijn geen enkel probleem.
Inschrijven ten laatste zaterdag 08/04/2023 per mail naar g.vanderspiegel@scarlet.be met vermelding van je lidnummer.
Als er binnen de 24u vóór onze fietstocht nog iets wijzigt, of bij problemen, of ... bel dan Geertje 0478 41 91 79. Dus niet inschrijven via telefoon aub.
Afspraakuur : 10u45
Afspraakplaats : Café De Roestelberg, Roestelbergsesteenweg 2 in 5171 RL Kaatsheuvel, Nederland.
Aanvangsuur : 11u
Bijdrage : Gratis. Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info : Geertje VdS - g.vanderspiegel@scarlet.be.
 MA 10/04/23 Stadswandeling Antwerpen Zuid  MA 10/04/23 Stadswandeling Antwerpen Zuid
 MA 10/04/23 Stadswandeling Antwerpen Zuid Onze vertrouwde gids Marc neemt ons mee voor een wandeling door het Oud Zuid. We bewonderen achtereenvolgens de verschillende Art Nouveau huizen en de vroegere Handelshogeschool. We lopen langs het monument “Schelde Vrij” en zo verder langs het herdenkingsteken van de V-bommen. We bewonderen de beelden van Rodin en De fontein van Cristina Iglesias. Ook het gebouw van het KMSKA zal niet ontbreken om zo bij het stukje Antwerps Montmartre aan te komen: de Lambermontplaats. Dan via de Waterpoort naar de “Zuiderdokken”. We staan stil bij het FOMU (Fotomuseum), M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst) en vooral bij het Zuiderpershuis met zijn hydraulische koudwaterpersdruksysteem. Dan gaan we nog naar de nieuwe kaaien en keren via de Oude Vismijn naar de Leopold de Waelplaats waar gezellige terrasjes ons uitnodigen voor een natje en droogje.
Afspraakuur : 13u45
Afspraakplaats : aan de trappen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen waar Pieter & Nicole iedereen verwelkomen.
Aanvangsuur : 14u
Reservatie : € 11 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info : Pieter & Nicole - 0478 54 54 54 - 0475 59 56 11 - pieter@oever.be.
Max. personen : 25
Annulatie : Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten