Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Verslagen terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lMaart 2024pijl r
madiwodovrzazo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Verslag van WO 01/01/2003titel
subtitelOntbijten bij de Paters van Westmalle
 
 
 
 Het is 4u30 in de ochtend. Een groepje mensen heeft zich verzameld aan de Sint Bernarduskapel - aan het domein van de paters Trappisten te Westmalle. Het is vroeg, zeer vroeg. En donker - maar ook erg vredig. Reeds van zeer ver hoor je een wagen aankomen … de lichten zijn reeds van verre zichtbaar. Rond 5u is de groep compleet en start onze ochtendwandeling o.l.v. een gids van het Davidsfonds. Zeer rustig wandelen we door de donkere dreven - haast ingetogen … en wachten op de dag die weldra zal aanbreken. Het is een beetje vochtig, maar niet koud; het belooft een mooie dag te worden.
Af en toe wordt er halt gehouden en we scharen ons rondom de gids die poëzie voorleest. We luisteren aandachtig, en laten de woorden tot ons doordringen. Al wandelend praten we onderweg verder over onderwerpen die anders misschien niet zo snel worden aangesneden.
Het heeft zeker iets; je maakt je dag bewuster mee, lijkt me. De combinatie van natuur, de stilte en de poëzie werken op je in.
We vervolgen onze weg en zijn stille getuigen van het dagen van de dag; het wordt haast onmerkbaar lichter en de zon komt discreet op aan de einder … Nevelslierten hangen boven de met dauw overgoten weiden. In de verte kraait een haan … weldra zal ook de mensheid ontwaken.
De gedichten die op bepaalde momenten worden voorgedragen zijn mooi, ontroerend, melancholisch en teder. We kuieren verder tot het klaarlicht geworden is. We krijgen wat meer informatie over de abdij en haar ontstaan en bewonderen zelfs de koeien van de paters.
Sommigen liggen nog maar andere zijn al op de been. Het blijken zeer speciale rassen te zijn (4 soorten) die alleen kunnen kalveren. Een bewuste keuze om de paters hun werk te verlichten.
Via de brouwerij waar de vermaarde trappist wordt gebrouwen, komen we tenslotte aan bij de abdij. We wonen de gebedsdienst , de Lauden, bij in de kapel. Onder begeleiding van een orgel volgen we de gebeden en gezangen samen met de paters. Na dit ingetogen moment van bezinning worden we in de gastenrefter onthaald voor een ontbijt. Heerlijk dampende koffie, met boterhammen, rozijnenbrood, peperkoek en fruit.
Het is nog maar half negen - vrij vroeg - maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat deze dag reeds de moeite waard was .. en hij is nog maar net begonnen. Het is moederkensdag en schitterend weer. Deze dag kan gewoon niet meer stuk. Iedereen keert terug naar huis … hopelijk net zo voldaan als ik zelf.
G.R.
Uit de gedichtenbundel die we aanschaften werd volgend stukje poëzie gekozen:

Eenzaamheid
Eenzaamheid is
tussen mensen
lopen
het gezicht pijn
van ingehouden tranen.
Eenzaamheid is
je eigen handen
vasthouden
lachen met
je mond terwijl
je hart huilt.
Eenzaamheid is
Bang zijn
voor elke nieuwe nacht
om dan
die eenzaamheid
maar op te schrijven
omdat niemand
naar je luistert
niemand op je wacht
Ank Oostendorp-Van Gool
 
 Top
Laatste wijziging: 17/07/2007 14:44:14    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be