Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Verslagen terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lApril 2024pijl r
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Verslag van ZA 31/03/2007titel
subtitelVerslag van de ROME II
 
 
 
Cappuccino, Collosseum, Sixtijnse kapel ...
 Om 3.45 uur, als zelfs de mussen nog slapen, staan een 30-tal Oeverleden paraat om per autocar naar Charleroi te vertrekken. Een frisse morgen, maar met zonnige gedachten in het achterhoofd om Rome te gaan verkennen. Na een uurtje “karren” staan we rustig te wachten of onze bagage het maximale gewicht van 15 kilo niet overstijgt, wat voor één Oevertje wel degelijk het geval is. Begeleider Jan stelt iedereen op zijn gemak. De douanecontrole was ongemeen streng. Enkelen werden zwaar betast op terroristische attributen, terwijl één Oevertje zowat haar hele beautycase zag verloren gaan.
Op een stipt vertrekuur stegen we ten hemel, passeerden probleemloos de hoogste toppen van de Alpen om rond 9 uur veilig te landen op Roma Airport nr 2 ( denk ik, want nr 1 is Airport Leonardo da Vinci, en ik kan dat weten)
Na een korte installeringsperiode op de mooie kamers van het Mercure Accor Hotel, en onze eerste Italiaanse maaltijd met Cappuccino achter de kiezen, trokken we naar het Collosseum – je weet wel, dat rond gebouw waar de Romeinen vroeger enkele feestjes bouwden. Eerste maal aanschuiven, maar so what – de geschiedenis schuift voor je ogen voorbij. Imposant, interessant en dat tegen een helderblauwe achtergrond, mooi toch !
Na deze starter van formaat, wandelen we langs de Via Sacra naar het Forum Romanum. Nog nooit zag ik zo veel kapotte stenen overblijfselen van een roemrijk verleden. Imposant ook en onze fantasie lieten we de vrije loop. Een forum van hier en een boog van daar ( Van Titus o.a.) en massa’s zuilen, liggende blokken steen, marmer brengen je uiteindelijk naar de jaren van de beroemde en beruchte keizers van het antieke Rome. Ook de Palatijnse heuvel met zijn prachtige tuin, museum en keizerlijke paleizen behoren tot dit “openluchtmuseum”. Je moet er geweest zijn, want geen enkel verslag of infoboek kan weergeven wat er door je heen gaat. Massa’s digitale foto’s worden genomen en zullen later thuis een mooie herinnering zijn aan dit prachtig stukje Rome. ’s Avonds verdelen we ons, want Rome telt zeer veel typische restaurantjes. Pasta’s, antipasta’s, pizza’s en spaghetti’s… het kan niet op en natuurlijk de wereldberoemde Cappuccino’s. Ook, de Italiaanse (huis)wijnen zijn goed te smaken en vaak goedkoper dan bier .
Na een eerste zalige nachtrust vertrekken we, geleid door Dré -onze gids-, naar het Circus Maximus, vervolgens naar de “Mond der Waarheid” (die gelukkig zijn mond heeft gehouden), de Romeinse Piramide en de oudste poort van Rome. Een mooie Romeinse wandeling. Op onze picknickplaats ontdekken enkele snuggere Oevers dat een paal versierd is met vastgekleefde telefoonnrs. Na enig onderzoek blijken dit rendez-vous nrs te zijn van wellicht… juist ! Dan maar iets godsdienstiger onder de loupe nemen zoals de Piazza dei Cavalieri di Malta en de Chiesa di Santa Sabina bv. Alle kerken in Rome zijn om ter mooist en op Palmenzondag delen ze hier echte palmen uit.
Na een verkwikkende wandeling nemen we de metro naar de”Spaanse trappen” en trakteren we ons op een lekkere Gelato – het beroemde Italiaanse roomijs.
Na een gezellig napraten bij het avondmaal staat er nog een avondwandeling naar de Trevi-fontijn op het programma. Enkele moedigen trekken nog naar de Piazza Navona, een pittoreske plaats, waar kunstenaars hun beste beentje voorzetten.
De derde dag, een hoogdag, want de Sixtijnse kapel en de Vaticaanse Musea staan op het programma. Via de Piazza Venezia wandelen we over de Tiber naar Vaticaanstad. Twee uur aanschuiven is de prijs die je moet betalen voor een onvoorstelbaar schouwspel. Goud, kunst, sierraden allerhande, beelden, mozaïeken, enz…. het is er allemaal. Aan het eind van al dat moois bereik je dan de Sixtijnse kapel, waar Michelangelo op zijn rug 4 jaar gewerkt heeft aan één van zijn meesterwerken. De Genesis, uitbeeldingen uit het oude Testament zijn meesterlijk in beeld gebracht . Ook het grote St Pietersplein spreekt tot de verbeelding. De beelden van Petrus en Paulus, de grote Obelisk, de fonteinen, de zuilenrijen… we zagen het allemaal in het echt.
Natuurlijk is dit verslag maar een deel van onze belevenissen. Kleine groepjes zijn nog her en der in Rome verzeild geraakt en bouwden aan een eigen “kleine geschiedenis”
Zo belandde ons groepje ( Koen, Ann , Margot, Ria en Leo) des avonds in de Trastevere-wijk.
Deze gezellige uitgaansbuurt vergast ons op een heerlijk Italiaans dinertje met dito wijn , waarna we lachend en giechelend in sneltempo van Trastevere naar het Collosseum trokken om deze roemrijke dag af te sluiten.
De vierde en laatste dag was eveneens voorbehouden voor Vaticaansstad. We bezochten de basiliek met zijn wereldberoemde Pieta van Michelangelo en zijn prachtig interieur. Daarna daalden we af in de crypten van het Vaticaan, waar alle pauzen hun laatste rustplaats hebben. Het pakt je als je ziet hoe enkele diepgelovigen bidden en hun paternoster eventjes op het graf leggen van Joannes Paulus II. Ook het graf van Petrus, op wiens resten de Basiliek is gebouwd, straalt rust uit.
Tot slot bezoeken we nog enkele mooie kerken om stilaan af te zakken naar het hotel . De droom zal plaats moeten maken voor de realiteit. Het einde van de Romereis nadert en we worden om 18 uur afgehaald aan ons hotel. Na drie dagen zalig en zonnig weer, begint het dan te regenen als willen de Romeinse goden zeggen : ’t Is genoeg zo … Life must go on !!!
En zo belanden we dan na twee uurtjes vliegen terug in Belgenland. Het “rondpunt van Wommelgem” doet ons nog eventjes denken aan het Collosseum, maar dan is het “over and out”. We onthouden een prachtige belevenis, mooi weer, prettig gezelschap, lekker eten, kortom weer een geslaagde Oeveractiviteit.
 
 Top
Laatste wijziging: 22/07/2007 10:11:32    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be