Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 September 2014pijl r
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten 02 September 2014
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Pétanque WommelgemDI 02/09/14
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=ni021)    
 
 
 
Badminton KesselDI 02/09/14
Omschrijving : Zie periodieke activiteiten
Aanvangsuur :21u30
Info :Franz B - 0498 18 75 81
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=ni022)    
 
 
 
Dinsdagavondfilm: Jimmy’s Hall ***( Ken Loach) UGC Antwerpen (REGISSEUR), UGC AntwerpenDI 02/09/14
Omschrijving :Ken Loach mag dan al 78 zijn, hij schudt nog probleemloos innemende films met een rake visie op de wereld uit zijn mouw. Voor ‘Jimmy’s Hall’ vond hij de inspiratie in het Ierland van de vroege 20ste eeuw.
Als ‘The Wind That Shakes the Barley’ de Ierse onafhankelijkheidsstrijd beschreef, dan speelt dit verhaal zich af in de volgende fase. De centrale figuur is Jimmy Gralton, een arme boerenzoon uit het noordelijke graafschap Leitrim, die in de vroege 20ste eeuw een tijdje zijn geluk ging beproeven in de Verenigde Staten, maar terugkeerde om mee te vechten voor de onafhankelijkheid van zijn land. Nadien richtte hij in zijn thuisdorp Effrinagh een danshal op die hij de Pearse-Connolly Hall doopte, naar twee geëxecuteerde leiders uit de Ierse opstand van 1916. De hal was niet alleen een plaats om plezier te maken, maar deed ook dienst als gemeenschaps-ruimte, waar minderbedeelden terecht konden voor allerlei vormen van tijdverdrijf en onderwijs.
De hal was echter een doorn in het oog van de conservatieve Catholic Free Staters en van de katholieke kerk, “the masters and the pastors”, zoals ze in de film genoemd worden. In 1922 moest Gralton weer vluchten naar Amerika, waar hij de Wall Street Crash en de Grote Depressie meemaakte. Tien jaar later, na de verkiezingsoverwinning van de meer gematigde Fianna Fáil-partij, vond Jimmy Gralton de tijd rijp om nog eens terug te keren en de hal een tweede leven te geven als “veilige ruimte waar we kunnen praten, leren, luisteren en dansen.” De heersende klassen waren in de loop van dat decennium echter allerminst gematigder geworden.
Het eerste wat opvalt bij ‘Jimmy’s Hall’, is dat Loach zelf wel degelijk een toon aanslaat die een pak minder venijnig is dan je bij een onderwerp als dit zou verwachten. Het staat buiten kijf dat Jimmy Gralton de held van de historie is en dat zijn tegenstanders handelen uit bekrompenheid en machtswellust. Maar het hele politieke discours is deze keer ondergeschikt aan de humanistische invalshoek. Loach en scenarist Paul Laverty — dit is al hun elfde samenwerking — benadrukken vooral hoeveel baat de bevolking van Effrinagh heeft bij de hal en hoe de creativiteit en levensvreugde die er hangen, uiteindelijk iedereen deugd doen. Noem ‘Jimmy’s Hall’ dus maar een film over socialisme tout court.
De film bloeit ook niet toevallig vooral open op zijn meest menselijke momenten. Wanneer Jimmy vertelt over de Savoy Ballroom in New York bijvoorbeeld, de enige plaats in Amerika waar blank en zwart samen dansen. Of wanneer hij in een lege hal zijn verloren liefde ten dans vraagt. Of wanneer ze in groep een gedicht van Yeats bespreken. De guitige humor die Laverty eraan toevoegt — de confrontatie tussen Graltons oude moeder en de politie is heerlijke slapstick — is de kers op de taart. Ouderwets charmant, met hier en daar een welgemikte prik.
 (Cobra)
Acteurs : Barry Ward, Simone Kirby, Jim Norton, Andrew Scott, Brían F. O’Byrne, Sorcha Fox ea
Bijdrage : Op vertoon van je geldige Oever lidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticket aan € 6,50. Normale prijs van een UGC filmticketje is € 9,50!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Laat je parkingticket valideren aan de kassa van de UGC.
Achteraf gaan we samen nog iets drinken. Als je auto in de parking staat, dan kun je hem beter verzetten vooraleer iets mee te gaan drinken.
Afspraakuur :19u30
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Aanvangsuur :19u45
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=ni023)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be